Наемите падат с 20% надолу, но имотите държат висока цена

На фона на свиването на икономиката и при повишаването на безработицата в резултат на коронакризата, последните близо 2 години не нанесоха големи промени на имотния пазар у нас и по-конкретно върху продажбите на жилища в София и в по-големите градове.

Чувствителна промяна се усети при наемите, като техните цени записаха спад с около 20 на сто. Освен върху тях пандемията оказа по-сериозен натиск върху пазара на офис и търговски площи порадиhome office тенденцията, която се наложи в световен мащаб.

Конкретно в София наемите са с около 15% надолу. Въпреки това те остават осезаемо високи в сравнение с останалите по-големи градове в страната, като средната цена, според изчисленията на Tech Park Home, доближава 1150 евро на квадратен метър.

В най-желаните райони на столицата тя вече се движи между 1500 и 1700 евро на квадратен метър. Сред тях освен центъра са още кварталите "Лозенец", "Изток", "Изгрев", "Гео Милев", както още и "Полигона", "Кръстова вада", "Дианабад" и "Младост".

Ниските банкови лихви, мораториума върху жилищните кредити и повишеното търсене са причините за задържането на цените на недвижимите имоти. Най-активни през изминалата година са били купувачите на първи дом, посочват анализаторите.

Що се отнася до това колко изгодно е даването на имот под наем, експертите сочат, че през последните години възвръщаемостта на един имот през наеми се осъществява за над 20 години. Ако се направят по-прецизни сметки, се оказва, че този вид инвестиция едва успява да бие инфлацията.

Нови оферти

Нови оферти
Update cookies preferences